نقش سیلیس در گیاه برنج
امروزه به سبب هزینه¬های فزاینده کودهای شیمیائی نیاز است که جذب و مصرف عناصر غذائی از راندمان بالائی برخوردار باشد تا از سوئی کاهش هزینه¬ها را به دنبال داشته باشد و از سوئی دیگر افزایش درآمد برای زارعین را به-دنبال داشته باشد.(1).
سیلیسیم یک عنصر مفید برای رشد برنج می¬باشد. برنج نیاز فراوان به عنصر سیلیسیم برای رشد دارد. سیلیس باعث افزایش قدرت اکسید کننده¬گی ریشه¬های برنج می¬گردد و در نتیجه علاوه بر افزایش تبادلات یونی، حضور یون اکسیژن را در ریزوسفر ریشه افزایش می¬دهد و خسارت ناشی از تنش¬های محیطی نظیر سرما، شوری را در گیاه برنج افزایش می دهد. مصرف کودهای سیلیکاته نیز باعث افزایش تحمل گیاه برنج به بیماری¬ها، بخصوص بلاست برگ، گردن (محل گره¬های محور زیر خوشه) و خوشه می شود (2) همچنین تأثیر بسزائی در کنترل آفات مخربی چون کرم ساقه¬خوار برنج می گردد. همچنین سیلیس سبب عمودی¬تر شدن برگ¬ها می¬شود و اثر اصلاحی سیلیس بر عمود بودن برگ، زمانی مفید خواهد بود که گیاه در تراکم بالا کشت شده و محدودیت نور برای فتوسنتز وجود دارد. با توجه به کشت مداوم برنج در منطقه شمال و جذب پنج برابری عنصر سیلیسیم در مقایسه با عنصر نیتروژن، مصرف کودهای سیلیکاته باعث بهبود رشد و عملکرد برنج خواهد شد (1).
گرد آورنده: دکتر غلامرضا چلویی
1-غلامی، ی.، ع. درخشان¬شادمهری، ا. غلامی، ا. فلاح و م. قلی¬پور. 1393. تأثیر منابع و مقادیر مختلف کود سلیس بر رشد، عملکرد و میزان آلودگی به کرم ساقه¬خوار در رقم طارم¬هاشمی و لاین 843 در گیاه برنج. نشریه دانش زراعت. 5(10): 53-64.
2-فلاح، ا. و ح. الیاسی. 1391. تأثیر مقادیر مختلف کود سیلیکاته بر رشد و عملکرد برنج رقم طارم هاشمی. مجله دانش زراعت. 5(7): 29-40.